Jak zrobić pyszny i zdrowy sok owocowy? Soki owocowe zwykle są lubiane przez dzieci, ale dorośli również potrafią docenić ich walory smakowe.
Na początku ważne jest wybranie odpowiednich owoców, które spełnią warunek dotyczący dobrego wpływu na zdrowie.
My proponujemy czarne jagody znane również pod nazwą czarna borówka lub czernica. Sok przygotowany z tych owoców jest przepyszny i warto przygotować sobie jego zapas do herbatki na zimowe wieczory. Polecamy!
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Następnie przesypać do garnka, dodać wodę i cukier. Wszystko razem wymieszać, zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Mieszać łyżką rozgniatając jagody o brzeg garnka. Następnie zdjąć z ognia i zostawić na 2 godziny.
Po tym czasie jagody z sokiem przecedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć z soku. Na koniec dodać sok z cytryny, razem wymieszać i przelać do słoika. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej, zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 1 słoik 600 ml soku z jagód.
Smacznego.