Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtko i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, ubite jajka i rozczyn. Całość wymieszać i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość i nakryć ręcznikiem kuchennym.
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Dodać cukier puder i razem wymieszać.
Z miski wyciągnąć połowę ciasta drożdżowego, podsypać mąką pszenną, zrobić wałek i podzielić na 8 równych części. Każdą część ciasta rozciągnąć delikatnie na ręce (nie powodując dziur) i nałożyć łyżką jagody, potem skleić boki ciasta i uformować jagodziankę - podłużną bułeczkę. Położyć sklejeniem w dół na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby podrosły. Następnie w ten sam sposób zrobić jagodzianki z pozostałego drożdżowego ciasta.
Żółtko wymieszać z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować surowe jagodzianki. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 °C.
Do miseczki wsypać cukier puder i wlać sok z limonki oraz wrzącą wodę. Całość razem wymieszać na gładką masę. Gotowym lukrem posmarować wierzch jagodzianek.
Z podanych składników wyjdzie 16 apetycznych jagodzianek.
Smacznego.