To kolejny, z niezliczonej ilości przepisów kulinarnych na jajka faszerowane. Nietuzinkowe połączenie jajka na twardo i wędzonego kurczaka. Prosty i szybki przepis na jajka faszerowane do wykonania nawet dla niewprawionego kucharza ;)
Po rozdrobnieniu wcześniej przygotowanego wędzonego kurczaka, kolejnym etapem przygotowania farszu do jajek jest usunięcie z ugotowanych jajek żółtek, rozdrobnienie ich i połączenie. Dodanie składników mających wpływ na smak i aromat potrawy, czyli przypraw oraz majonezu i wymieszaniu całości - to w zasadzie koniec wykonania farszu. Czytaj więcej
W przypadku jajek faszerowanych ważne jest gustowne i eleganckie przystrojenie potrawy. Ładnie wyglądające danie będzie ozdobą stołu i zapewne przyciągnie chętnych do skosztowania tej smacznej przystawki.
Smacznego jajka!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Wędzone udko obrać ze skóry i z kości, a następnie pokroić w małą kostkę.
Do miseczki przełożyć żółtko i wędzonego kurczaka. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem napełniać połówki jajek i układać na liściach sałaty. Pomidor pokroić w ósemki, por pokroić w plasterki. Talerz z jajkami udekorować pomidorem, porem i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym, przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.