Nowy, fajny i szybki pomysł na zdrową i kolorową zupkę jarzynową :)
Świetnie smakuje przygotowana z młodych i świeżych warzyw z własnego ogródka. Dużo pracy przy niej nie ma, a wychodzi jej dużo. Dlatego śmiało można podchodzić po dokładkę lub mamy zupkę na dwa dni - a ja to lubię ;)
Ta zupka ciekawie się prezentuje, ma ładne i przyjemnie kolory lata. Młody, zielony i aromatyczny koperek fajnie odnajduje się w tej zupce. Czytaj więcej
Dzieci chętnie ją zajadają, ale i nie tylko... małżonek również ;) Ten przepis to fajny pomysł na zupę na lato.
Kto dba o linię, to wędzoną słoninkę może sobie pominąć ;)
Trochę krojenia przy niej jest, ale z pomocą przychodzi nam deseczka i ostry nóż - z tym duetem pokroimy nasze warzywa - raz, dwa!
Zatem udanego krojenia, gotowania i smacznego :)
Do garnka wlać wodę, dodać jarzynkę i zagotować. Buraki czerwone obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej wody z jarzynką i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Ziemniaki, marchew, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do zupy i gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i wlać do zupy. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.