Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki, a następnie razem z cebulą przełożyć do dużego garnka i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z porem, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć i zdjąć z ognia.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z podsmażonymi warzywami i razem wymieszać.
Grzybki leśne oczyścić, opłukać i pokroić. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na małym ogniu, a następnie przełożyć do garnka z warzywami. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Kiełbaskę (jeśli jest taka potrzeba, to można obrać ze skóry) razem z wędzoną słoniną pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zrumienić na małym ogniu. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie razem z całą zawartością patelni przełożyć do garnka z warzywami, wymieszać, dusić jeszcze razem 5 minut i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby puścił sok. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do warzyw. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut, żeby składniki się przegryzły.
Podawać na gorąco, można z dodatkiem pieczywa.
Podane składniki wystarczą na około 14 porcji.
Smacznego.