Przepisy Extra

Jogurtowy śmietankowiec z truskawkami

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Aromatyczna masa śmietankowo-jogurtowa na masie z pokruszonych biszkoptów z dodatkiem masła i białego wina przykryta truskawkami zanurzonymi w galaretce...

Czy taka kompozycja cukiernicza jest trudna do wykonania?? Raczej nie... ;)

Tym bardziej, że ciasto nie wymaga pieczenia. Po wykonaniu czynności przygotowujących ciasto zgodnie z przepisem wystarczy umieścić w lodówce na około 12 godzin...

To ciasto można przygotować wtedy, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jest ono łatwe i dość szybkie do przygotowania. Ciekawie smakuje i dlatego bardzo szybko znika ze stołu :) Czytaj więcej

Gdy masy już stężeją, śmiało można delektować się śmietankowo-truskawkowym smakiem ciasta na zimno. Jest ono idealna na upalne dni.

Polecamy wykonanie tego przepisu cukierniczego również tym, którzy nie mają możliwości lub chęci pieczenia ciast w piekarniku, a nawet tym, których lubią zakalce ;)

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Spód ciasta:
15 dag biszkoptów
1/3 kostki masła
100 ml białego półsłodkiego wina
Masa jogurtowo-śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek soku jabłkowego
2 łyżki żelatyny
1 szklanka jogurtu naturalnego
50 dag truskawek
Do dekoracji:
25 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Biszkopty pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Następnie przełożyć na dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i nasączyć białym półsłodkim winem. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. W podgrzanym soku jabłkowym rozpuścić żelatynę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie jogurt wymieszać z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na pokruszone biszkopty. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie jogurtowo-śmietankowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką rozpuszczoną wcześniej w 750 ml wody. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.0993107248 stars based on 10881 reviews Ciasta i słodkości
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam!!! Pycha ciasto. Polecam wszystkim!!!! Ja dodałam wino słodkie, bo takie miałam.
fiona [2010-10-05 16:38:36]
wyszło świetnie! bardzo dziękuję za dodanie :] pozdrawiam
Ja80 [2010-02-02 14:38:55]
Ciasto wyglada apetycznie.
Marta [2009-06-27 03:44:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.