Aromatyczna masa śmietankowo-jogurtowa na masie z pokruszonych biszkoptów z dodatkiem masła i białego wina przykryta truskawkami zanurzonymi w galaretce...
Czy taka kompozycja cukiernicza jest trudna do wykonania?? Raczej nie... ;)
Tym bardziej, że ciasto nie wymaga pieczenia. Po wykonaniu czynności przygotowujących ciasto zgodnie z przepisem wystarczy umieścić w lodówce na około 12 godzin...
To ciasto można przygotować wtedy, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jest ono łatwe i dość szybkie do przygotowania. Ciekawie smakuje i dlatego bardzo szybko znika ze stołu :) Czytaj więcej
Gdy masy już stężeją, śmiało można delektować się śmietankowo-truskawkowym smakiem ciasta na zimno. Jest ono idealna na upalne dni.
Polecamy wykonanie tego przepisu cukierniczego również tym, którzy nie mają możliwości lub chęci pieczenia ciast w piekarniku, a nawet tym, których lubią zakalce ;)
Powodzenia i smacznego :)
Biszkopty pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Następnie przełożyć na dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i nasączyć białym półsłodkim winem. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. W podgrzanym soku jabłkowym rozpuścić żelatynę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie jogurt wymieszać z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na pokruszone biszkopty. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie jogurtowo-śmietankowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką rozpuszczoną wcześniej w 750 ml wody. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego.