Przepisy Extra

Kakaowy biszkopt z gruszkami i masą śmietankową

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
2 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa gruszkowa:
80 dag gruszek (waga po obraniu)
½ łyżeczki imbiru
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Do dekoracji:
5 dag cukierków Michałków (3 sztuki)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać i wylać biszkopt do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Gruszki opłukać, rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli gruszki mają twardą skórkę, to należy je obrać). Gruszki przełożyć do garnka, dodać imbir i smażyć na małym ogniu. Na koniec do masy gruszkowej wsypać galaretki brzoskwiniowe w proszku i dokładnie rozmieszać. Masę zdjąć z ognia i ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklance gorącej wody i razem zmiksować.

Na kakaowy biszkopt wyłożyć tężejącą masę gruszkową i włożyć do lodówki na około 10 minut. Następnie wyłożyć masę śmietankową i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukierki Michałki. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Widać zmiany zawsze wskazane :) Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-01-08 11:20:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.