Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać i wylać biszkopt do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.
Gruszki opłukać, rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli gruszki mają twardą skórkę, to należy je obrać). Gruszki przełożyć do garnka, dodać imbir i smażyć na małym ogniu. Na koniec do masy gruszkowej wsypać galaretki brzoskwiniowe w proszku i dokładnie rozmieszać. Masę zdjąć z ognia i ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklance gorącej wody i razem zmiksować.
Na kakaowy biszkopt wyłożyć tężejącą masę gruszkową i włożyć do lodówki na około 10 minut. Następnie wyłożyć masę śmietankową i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukierki Michałki. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.