Przepisy Extra

Kakaowy budyniowiec z jabłkami

Składniki:

Kakaowe ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
5 dag smalcu
2 jaja
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
kardamon
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 galaretka agrestowa
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć ze smalcem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kakao do ciast, proszek do pieczenia, szczyptę kardamonu i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Zrobić dwie kule, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać bułkę tartą, cynamon i kardamon. Razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone kakaowe ciasto.

Jedną szklankę mleka odlać, dodać do niego mąką ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie razem rozmieszać i wlać do gotującego się pozostałego mleka. Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę agrestową w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Gorącą masę budyniową rozłożyć na masie jabłkowej. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam :) Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-02-26 18:57:19]
witam Dorotko.Dzisiaj upiekłam budyniowiec z jabłkami.Po kilku godzinach jest lepszy i łatwiej się go kroi.Dobry,bo mało słodki.Na wierzchu już nie posypywałam cukrem-pudrem.Nie miałam kardamonu.Polecam chętnym.
tessa [2014-02-22 22:38:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.