Margarynę utrzeć ze smalcem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kakao do ciast, proszek do pieczenia, szczyptę kardamonu i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Zrobić dwie kule, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać bułkę tartą, cynamon i kardamon. Razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone kakaowe ciasto.
Jedną szklankę mleka odlać, dodać do niego mąką ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie razem rozmieszać i wlać do gotującego się pozostałego mleka. Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę agrestową w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Gorącą masę budyniową rozłożyć na masie jabłkowej. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.