Kalafiory oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce. Do dużej miski przełożyć kalafiora, paprykę i cebulę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas mieszając.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i paprykę chili. Wszystko razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć po 4 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i po1 liściu laurowym. Następnie włożyć odsączone warzywa i zalać ostudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 8 słoików po 700 ml.
Smacznego.