Dobrze jest, gdy do kiełbasek, czy innych dań mięsnych z grilla pojawi się coś innego. Mogą to być bardzo dobrze pasujące pod względem smakowym i dietetycznym, a często i estetycznym sałatki warzywne - mniam :)
Jarzyny razem z mięsem tworzą ważną część pożywienia i dostarczają niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu wartości odżywczych.
Sałatka wykonana wg zamieszczonego tutaj przepisu kulinarnego składa się z jarzyn, jajek, majonezu, sosu sojowego oraz podstawowych przypraw: soli i pieprzu. Jednym z dominujących tutaj składników jest kalafior, który to świetnie się odnalazł w tej sałatce, i w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzą super smak :) Czytaj więcej
Przygotowanie jej w domu przed planowanym grillowaniem zajmie niewiele czasu. Sałatka jarzynowa z kalafiorem w głównej roli świetnie pasuje do dań mięsnych z grilla.
I jeśli skończyły się Wam pomysły na sałatki do potraw z grilla, to ta będzie świetnym i smacznym rozwiązaniem ;)
Zachęcamy do jej wykonania i życzymy smacznego!
Kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Czosnek zmiażdżyć.
Do miski przełożyć kalafior, jajka, zielony groszek i czosnek. Następnie dodać koperek, majonez, musztardę, sos sojowy, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Kalafiorową sałatkę podawać do kiełbaski, steków lub szaszłyków z grilla.
Smacznego.