Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka jałowca. Zagotować i od momentu zagotowania gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić (trochę wody na dnie garnka można zostawić).
Ziemniaki obrać ze skórki i opłukać. Wrzucić do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przełożyć do kapusty i razem pognieść tłuczkiem.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić i zeszklić na smalcu. Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić, dodać do cebuli, wymieszać i dalej razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Następnie przełożyć do kapusty z ziemniakami, dodać opłukaną i posiekaną natkę zielonej pietruszki, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, tymianku i majeranku. Na koniec całość razem wymieszać oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco np. z kotletami mielonymi.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.