Przepisy Extra

Kapusta mieszana z grzybami

Kapusta mieszana z grzybami

Składniki:

1 ½ kg białej kapusty
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
2 łyżki smalcu
50 dag grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
lubczyk
tymianek
majeranek
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka jałowca. Zagotować i od momentu zagotowania gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić (trochę wody na dnie garnka można zostawić).

Ziemniaki obrać ze skórki i opłukać. Wrzucić do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przełożyć do kapusty i razem pognieść tłuczkiem.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić i zeszklić na smalcu. Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić, dodać do cebuli, wymieszać i dalej razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Następnie przełożyć do kapusty z ziemniakami, dodać opłukaną i posiekaną natkę zielonej pietruszki, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, tymianku i majeranku. Na koniec całość razem wymieszać oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco np. z kotletami mielonymi.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.