Przepisy Extra

Kapusta z cukinią i pieczarkami

Taka biała kapusta z dodatkiem cukinii, cebuli, pieczarek i czosnku to wspaniały dodatek obiadowy na zimne i mroźne dni. Jest smaczna, zdrowa i pożywna - czego chcieć więcej?? ;)

Ciepły i rozgrzewający dodatek obiadowy o tej porze roku powinien zawsze gościć na naszych stołach.

Prezentowany przepis jest fajnym i smacznym pomysłem na coś szybkiego do przygotowania z bardzo zdrowej kapusty. A duża ilość dodatków sprawia, że jej smak jest wyjątkowy! Czytaj więcej

Biała kapustka z dodatkami świetnie smakuje z ziemniaczkami, roladą, sosem, ale także z kotletami i smażona rybką. Idealnie nadaje się także na świąteczny obiad. Śmiało może gościć również na wigilijnym stole.

Smacznego :)

Składniki:

1,30 kg białej kapusty
1 liść laurowy
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag pieczarek
sól
pieprz
50 dag cukinii (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Białą kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać listek laurowy i gotować do miękkości, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem wymieszać. Smażyć do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (można mechanicznie). Posolić, wymieszać i zostawić na 10-15 minut, a następnie odcisnąć z soku i przełożyć na patelnię. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Dodać pieczarek z cukinią, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.

Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do kapusty, wymieszać i chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec całość razem dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy, do zwykłego lub świątecznego obiadu.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.