Taka biała kapusta z dodatkiem cukinii, cebuli, pieczarek i czosnku to wspaniały dodatek obiadowy na zimne i mroźne dni. Jest smaczna, zdrowa i pożywna - czego chcieć więcej?? ;)
Ciepły i rozgrzewający dodatek obiadowy o tej porze roku powinien zawsze gościć na naszych stołach.
Prezentowany przepis jest fajnym i smacznym pomysłem na coś szybkiego do przygotowania z bardzo zdrowej kapusty. A duża ilość dodatków sprawia, że jej smak jest wyjątkowy! Czytaj więcej
Biała kapustka z dodatkami świetnie smakuje z ziemniaczkami, roladą, sosem, ale także z kotletami i smażona rybką. Idealnie nadaje się także na świąteczny obiad. Śmiało może gościć również na wigilijnym stole.
Smacznego :)
Białą kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać listek laurowy i gotować do miękkości, a następnie odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem wymieszać. Smażyć do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje.
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (można mechanicznie). Posolić, wymieszać i zostawić na 10-15 minut, a następnie odcisnąć z soku i przełożyć na patelnię. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Dodać pieczarek z cukinią, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.
Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do kapusty, wymieszać i chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec całość razem dokładnie wymieszać.
Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy, do zwykłego lub świątecznego obiadu.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.