Przedstawiam Wam soczysty, dobrze doprawiony kawałek mojego ulubionego mięsa - karczek 😊
Świetnie sprawdzi się jako zimna płyta, ale można też serować taki karczek w sosie na ciepło. Na przyjęciach, czy w Święta śmiało można go podawać zamiast szynek. W Wielkanoc z sosem chrzanowym i jajkiem smakuje wręcz obłędnie 😊
Karczek w musztardzie jest pyszny, dosłownie rozpływa się w ustach. I cudownie pachnie jak się piecze - warto przygotować go na tegoroczne Święta!
Karczek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i każdy ząbek przekroić na połowę. Ostrym nożem naciąć karczek i w powstałe nacięcia powkładać czosnek.
Do miseczki przełożyć musztardę francuską. Dodać olej, przyprawę do karkówki, szczyptę soli oraz ziołowego pieprzu. Razem wymieszać i powstałą marynatą natrzeć karczek. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień naczynie z mięsem wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Cebulę w łusce umyć i przekroić na połowę. Położyć obok mięsa, naczynie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 70 minut w temperaturze 180 °C., a następnie naczynie odkryć i piec jeszcze 30 minut. Karczek ostudzić i najlepiej kroić na drugi dzień.
Mięso kroić ostrym nożem w cienkie plastry i podawać jako zimna płyta. Można też mięso pokroić w nieco grubsze plastry, a sos który powstał podczas pieczenia przecedzić, zagęścić mąką pszenną i do sosu przełożyć plastry mięsa - serować jako drugie danie z kluskami i surówką.
Smacznego.