Przepisy Extra

Karczek pieczony w musztardzie francuskiej

Przedstawiam Wam soczysty, dobrze doprawiony kawałek mojego ulubionego mięsa - karczek 😊

Świetnie sprawdzi się jako zimna płyta, ale można też serować taki karczek w sosie na ciepło. Na przyjęciach, czy w Święta śmiało można go podawać zamiast szynek. W Wielkanoc z sosem chrzanowym i jajkiem smakuje wręcz obłędnie 😊

Karczek w musztardzie jest pyszny, dosłownie rozpływa się w ustach. I cudownie pachnie jak się piecze - warto przygotować go na tegoroczne Święta!

Składniki:

1,20 kg karczku
5 ząbków czosnku
3 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do karkówki
sól
pieprz ziołowy
6 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 cebula (średniej wielkości)

Sposób wykonania:

Karczek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i każdy ząbek przekroić na połowę. Ostrym nożem naciąć karczek i w powstałe nacięcia powkładać czosnek.

Do miseczki przełożyć musztardę francuską. Dodać olej, przyprawę do karkówki, szczyptę soli oraz ziołowego pieprzu. Razem wymieszać i powstałą marynatą natrzeć karczek. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień naczynie z mięsem wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Cebulę w łusce umyć i przekroić na połowę. Położyć obok mięsa, naczynie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 70 minut w temperaturze 180 °C., a następnie naczynie odkryć i piec jeszcze 30 minut. Karczek ostudzić i najlepiej kroić na drugi dzień.

Mięso kroić ostrym nożem w cienkie plastry i podawać jako zimna płyta. Można też mięso pokroić w nieco grubsze plastry, a sos który powstał podczas pieczenia przecedzić, zagęścić mąką pszenną i do sosu przełożyć plastry mięsa - serować jako drugie danie z kluskami i surówką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Przygotowanie tego karczku było naprawdę warte poświęconego czasu! Mięso wyszło niezwykle aromatyczne i soczyste dzięki marynacie z musztardy i przypraw. Czosnek dodaje głębi smaku, a pieczona cebula doskonale komponuje się z całością :) Tak przygotowany karczek idealnie nadaje się na zimną płytę, ale podane na ciepło z sosem, kluskami i surówką, również zachwyca :D
Laura K. [2024-06-19 13:26:43]
Ostatnio zamieniłam sklepowe szynki na takie domowe mięso. Taki karczek z piekarnika palce lizać, fajnie smakuje dla mnie i extra prezentuje się z tą musztardą francuską, dlatego często u mnie gości. Na kanapki, do sałatki jest super, nawet dzieciom zasmakował, a to dla mnie sukces :D polecam
Iza [2024-06-04 12:27:55]
Zrobiłam taki karczek na Wielkanoc. Wyszedł super, aromatyczny, pachnący i soczysty, zniknął pierwszy ze stołu. Lepszy do sałatki jarzynowej niż kiełbaska ;) polecam
Ola [2024-04-15 19:08:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.