Karczek opłukać i osuszyć. Przełożyć do dużego rondla, polać olejem, posypać szczyptą (dużą) słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu. Natrzeć mięso przyprawami w oleju i odstawić na około 6 godzin lub na noc do lodówki.
Następnie karczek zrumienić z każdej strony, podlać wodą, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut, od czasu do czasu odwracając mięso.
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do rondla z mięsem, lekko polać sosem (trochę usiądą) i dusić dalej razem jeszcze przez około 15 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Na patelnię położyć masło i roztopić. Przełożyć cebulę i lekko zrumienić. Następnie wsypać mąkę pszenną, wymieszać, chwilkę smażyć, wlać około ½ szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Do gęstego sosu przelewać po trochu kilka chochelek wywaru, a gdy się zagotuje, całość przelać do rondla z mięsem. Wymieszać, pogotować jeszcze razem przez około 5 minut i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Obsypać niewielką ilością soli, zmiażdżyć i przełożyć do rondla z mięsem i pieczarkami. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na około 10-15 minut.
Następnie mięso kroić ostrym nożem w plastry, podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą i całość polać pieczarkowym sosem. Podać z dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.