Przepisy Extra

Karczek pieczony na soli kamiennej

Kilka składników, szybkie wykonanie i trochę pieczenia, ale takiego innego i niezwykłego bo... na dużej ilości soli :)

Przedstawiam Wam prosty i nieskomplikowany przepis na niezwykle soczyste mięsko - idealnie smakujące na ciepło do drugiego dania, jak i na zimno - na kanapki i na zimną płytę.

Nie bójcie się takiej ilości soli, wiem, wiem, że jest jej tu taka ilość... ale zapewniam, że mięso nie będzie nic przesolone, nic a nic. W tym przepisie pozawalamy mu samemu się dosolić ;) Może to dziwnie brzmi, ale tak jest :) Podczas pieczenia mięso "bierze" soli tyle soli ile mu potrzeba.

Osoby, które nie lubią tłustych mięs, to zazwyczaj karczek omijają szerokim łukiem, wolą chudsze łopatki wieprzowe. Natomiast ten sposób pieczenia na soli, sprawia, że nawet karczek jest ładnym, chudym mięskiem, a do tego soczystym i apetycznym. Mięso podczas pieczenia nie leży w wytapiającym się tłuszczu, tylko jest suche, a cały wytapiający się tłuszcz wsiąka w sól, o czym przekonamy się na koniec wyrzucając twardy i ciemny płat soli. Czytaj więcej

To sposób na pyszne mięsko na ciepło i na zimno dla zapracowanych lub nie lubiących "bawić się w kuchni" ;) Od czasu do czasu warto skusić się też na zdrową odmianę mięsa na kanapki, bez sztucznych dodatków i zbędnych ulepszaczy...

To mięsko jest idealne na każdy obiad, nawet świąteczny. Świetnie prezentuje się i szybko znika ze stołu na każdej imprezie.

To najprostszy sposób na karczek na świecie!

Zachęcam do wypróbowania tego błyskawicznego sposobu i życzę smacznego :)

Składniki:

1,70 kg karczku wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
czubrica zielona
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
1 ½ łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżki musztardy
1 kg soli kamiennej

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i związać grubą nitką (jeśli jest taka potrzeba). Następnie obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, czubricy zielonej, mielonego kminku i pieprzu ziołowego. Dodać sok z cytryny i musztardę. Całość razem wymieszać i natrzeć mięso.

Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku formy wysypać całą sól kamienną. Na soli położyć karczek wieprzowy.

Formę z mięsem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. Następnie mięso nakryć papierem do pieczenia i piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze przez około 60 minut lub dłużej do miękkości mięsa.

Ta duża ilość soli ma tutaj trzy funkcje do spełnienia:

- odpowiednio przyprawia mięso - w trakcie pieczenia mięso bierze sobie tyle soli ile powinno zawierać odpowiednio przyprawione mięso;

- zatrzymuje w mięsie wodę, dzięki czemu jest ono soczyste, a nie suche;

- pochłania wytapiający się tłuszcz, dzięki czemu mięso będzie chude.

Upieczony w ten sposób karczek można serwować na ciepło, jak i na zimno - obydwa sposoby podawania są pyszne.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Dorota [2016-06-10 12:12:00]
Dziękuję :)
ula [2016-04-01 22:25:18]
Czubrica zwana także czubrycą, to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego. Używana jest właśnie głównie do mięs. Na pewno można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością :)
Dorota [2016-04-01 22:13:16]
Co to takiego czubrica?
ula [2016-04-01 13:25:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.