Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. Do garnka wlać wodę, zagotować i posolić. Następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Brokuła opłukać, podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie brokuła wyciągnąć z wody (którą potem można wykorzystać do zupy).
Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok.
Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć kaszę jaglaną (gorącą), brokuła (również gorącego, czyli tuż po ugotowaniu) i połowę sera mozzarella. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz czarnego pieprzu. Całość razem dokładnie wymieszać, a na górze rozsypać pozostały ser mozzarella.
Patelnię przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Podgrzewać przez około 10 minut, aż ser lekko się roztopi. Danie podawać na gorąco z dodatkiem szczypiorku.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.