Przepisy Extra

Kasza jaglana z brokułem i mozzarellą

Składniki:

20 dag kaszy jaglanej (1 szklanka)
sól
50 dag brokuła
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
3 ząbki czosnku
125 g sera mozzarella (1 kulka)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
lubczyk (suszony)
pieprz czarny
szczypiorek

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. Do garnka wlać wodę, zagotować i posolić. Następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Brokuła opłukać, podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie brokuła wyciągnąć z wody (którą potem można wykorzystać do zupy).

Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok.

Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć kaszę jaglaną (gorącą), brokuła (również gorącego, czyli tuż po ugotowaniu) i połowę sera mozzarella. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz czarnego pieprzu. Całość razem dokładnie wymieszać, a na górze rozsypać pozostały ser mozzarella.

Patelnię przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Podgrzewać przez około 10 minut, aż ser lekko się roztopi. Danie podawać na gorąco z dodatkiem szczypiorku.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.