Sezon cukiniowy w pełni można więc szaleć do woli z przetworami :) :) :)
Ja tym razem skusiłam się na przepyszny ketchup! Tyle już o nim słyszałam, ale jakoś jeszcze się na niego nie skusiłam, aż do... dzisiejszego dnia ;)
I muszę Wam powiedzieć, że jest FENOMENALNY! :) Przyznam się, że nie sądziłam, że ketchup z cukinii jest tak pyszny.
Dużo pracy przy nim nie ma, praktycznie jego przygotowanie rozkłada się na dwa dni, w jeden dzień "bawimy się z cukinią" obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy i trzemy - najlepiej i najszybciej - mechanicznie. Potem tylko solimy, mieszamy i tak zostawiamy do jutrzejszego dnia... w lodówce :) Czytaj więcej
A na drugi dzień dodajemy pozostałe parę składników, gotujemy, miksujemy i już... możemy się nim pałaszować lub pasteryzować, aby ten smak "cudownego lata" przetrwał nam do zimy i dłużej - ale w tym celu trzeba będzie chyba powtórzyć produkcję i to z pięć razy ;)
Ketchup z cukinii świetnie nadaje się wszystkiego: kanapek, frytek, zapiekanek, pizzy, gorących kiełbasek, potraw z grilla - mniam :)
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego!
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć wraz z listkiem laurowym do cukinii i wymieszać. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie do gorącej cukiniowej masy dodać ocet i cukier trzcinowy. Razem wymieszać i gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do cukinii. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki, bazylię, oregano, sok z cytryny oraz kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec ketchup zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wyciągnąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotowy cukiniowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.
Podane składniki wystarczą na około 12 słoiczków po 200 ml pysznego domowego ketchupu.
Smacznego.