Przepisy Extra

Ketchup z cukinii

Sezon cukiniowy w pełni można więc szaleć do woli z przetworami :) :) :)

Ja tym razem skusiłam się na przepyszny ketchup! Tyle już o nim słyszałam, ale jakoś jeszcze się na niego nie skusiłam, aż do... dzisiejszego dnia ;)

I muszę Wam powiedzieć, że jest FENOMENALNY! :) Przyznam się, że nie sądziłam, że ketchup z cukinii jest tak pyszny.

Dużo pracy przy nim nie ma, praktycznie jego przygotowanie rozkłada się na dwa dni, w jeden dzień "bawimy się z cukinią" obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy i trzemy - najlepiej i najszybciej - mechanicznie. Potem tylko solimy, mieszamy i tak zostawiamy do jutrzejszego dnia... w lodówce :) Czytaj więcej

A na drugi dzień dodajemy pozostałe parę składników, gotujemy, miksujemy i już... możemy się nim pałaszować lub pasteryzować, aby ten smak "cudownego lata" przetrwał nam do zimy i dłużej - ale w tym celu trzeba będzie chyba powtórzyć produkcję i to z pięć razy ;)

Ketchup z cukinii świetnie nadaje się wszystkiego: kanapek, frytek, zapiekanek, pizzy, gorących kiełbasek, potraw z grilla - mniam :)

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego!

Składniki:

2 kg cukinii (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
½ kg cebuli
1 liść laurowy
¾ szklanki octu 10%
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
20 dag koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki czarnego pieprzu (można więcej)
1 ½ łyżeczki natki zielonej pietruszki (suszonej)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
sos sojowy

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć wraz z listkiem laurowym do cukinii i wymieszać. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Następnie do gorącej cukiniowej masy dodać ocet i cukier trzcinowy. Razem wymieszać i gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do cukinii. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki, bazylię, oregano, sok z cytryny oraz kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec ketchup zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wyciągnąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Gotowy cukiniowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Podane składniki wystarczą na około 12 słoiczków po 200 ml pysznego domowego ketchupu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super przepis dzis zrobiłam tylko jak dla mnie za mocny.Następnym razem rozcieńczę ocet lub dam 6%
Kasia [2019-08-20 11:57:05]
Można, powodzenia :)
Dorota [2016-08-22 22:54:32]
A można dodać zwykły cukier?
Mi [2016-08-22 19:56:46]
To jest nieco inny przepis, i tutaj soku z warzyw nie odciskamy. Powodzenia :)
Dorota [2016-08-22 14:59:10]
Oczywiście, że można dodać mniej cukru - według smaku :) Warto pamiętać, że ta ilość cukru rozkłada się na 12 słoiczków. Ps. przerażająca ilość cukru i co gorsza innych składników to jest dopiero w gotowych (sklepowych) produktach ;)
Dorota [2016-08-22 14:55:05]
Ja mam przepis na ketchup z dyni lub kabaczka i tam wkłada się jeszce paprykę czerwoną i więcej koncentratu. Palce lizać
aga [2016-08-21 18:41:26]
Robiłam nieco łatwiejszą wersję i jest również znakomity!
Palosia [2016-08-20 23:14:22]
MAM PODOBNY PRZEPIS ALE WIECEJ KONCENTRATU ,MA WYRAZISTY KOLOR I LEPSZY SMAK
SZALONA ELKA [2016-08-20 18:19:47]
Przeraża mnie taka ilość cukru!!! Nie można mniej?
A-Z [2016-08-19 21:49:06]
W przepisie na ketchup z cukini i marchewki jest zalecenie by przed dodaniem cebuli ( następny dzień) odcisnąć warzywa z soku. Tutaj nie ma takiej konieczności ?
Ewa [2016-08-19 15:01:29]
Czy zlewa się wodę z cukinii po nocy w lodówce?
Kasia [2016-08-18 21:13:53]
Dziękuję za wspaniały przepis , ja dodałam jeszcze małą gałązkę lubczyku i myślę, że jest jeszcze wyraźniejszy.
barbara [2016-08-18 15:48:37]
Też jestem tego samego zdania :) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-16 21:54:45]
bardzo smaczne są przetwory z kabaczków ,z dyni i z cukinii.
anna bednarz [2016-08-16 20:01:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.