Przepisy Extra

Kokosowy sernik na kakaowym spodzie

Kokosowy sernik na kakaowym spodzie

Składniki:

Kakaowe ciasto:
2 jajka
sól
5 łyżek cukru
10 dag masła
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
ok. 4 łyżki śmietany 18%
aromat cytrynowy
Masa serowa:
1 kg twarogu (najlepiej swojskiego)
25 dag serka mascarpone
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
10 dag wiórek kokosu
Masa jogurtowa:
45 dag jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru
aromat cytrynowy
1 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Do dekoracji:
5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać masło, mąkę żytnią, mąkę pszenną, kakao do ciast, śmietanę i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Na koniec rozwałkować, delikatnie przenieść na wałku do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Twaróg przecisnąć przez praskę trzy razy. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone, żółtka i razem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie przełożyć do masy serowej razem z wiórkami kokosowymi i zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze przez około 55 minut w temperaturze 180 s. C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Do miski przełożyć jogurt naturalny, dodać cukier, kilka kropel aromatu cytrynowego i całość razem zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i całość ponownie zmiksować. Wyłożyć na ostudzony sernik, posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, nie dodajemy :)
Dorota [2018-11-20 11:48:33]
Czy do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia?
Izi [2018-11-18 09:29:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.