Przepisy Extra

Kołacz z rabarbarem i aromatyczną kruszonką

Składniki:

Drożdżowe ciasto:
2,5 dag drożdży
½ szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
sól
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
10 dag margaryny
Masa rabarbarowa:
50 dag rabarbaru (waga po obraniu)
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki bułki tartej
Aromatyczna kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki kardamonu
15 dag masła

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać cukier, razem dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz podrośnięte drożdże. Całość razem wymieszać i wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do niego cukier trzcinowy, bułkę tartą i razem wymieszać.

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy i kardamon. Na koniec dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Na surowe drożdżowe ciasto rozłożyć rabarbar, a następnie kruszonkę. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.