Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać cukier, razem dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz podrośnięte drożdże. Całość razem wymieszać i wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do niego cukier trzcinowy, bułkę tartą i razem wymieszać.
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy i kardamon. Na koniec dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Na surowe drożdżowe ciasto rozłożyć rabarbar, a następnie kruszonkę. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.