Ogórki umyć, opłukać i pokroić w plasterki (około 5 mm grubości). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski.
Do dużej miski przełożyć ogórki, cebulę i czerwoną paprykę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
Pomidory umyć i pokroić (średni pomidor na 6-8 części). Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Do sałatki (soku, który puszczą warzywa nie odlewamy) przełożyć pomidory, zieloną pietruszkę i czosnek.
Do garnka wlać wodę, olej, ocet i wsypać cukier. Dodać ziarenka czarnego pieprzu i ziarenka ziela angielskiego. Razem wymieszać zagotować, wlać do sałatki i całość razem wymieszać.
Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru i listku laurowym. Następnie przełożyć sałatkę, ucisnąć, szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ostudzone słoiki wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.