Przepisy Extra

Kolorowa surówka ze szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki

Składniki:

1 główka sałaty lodowej
20 dag czerwonej papryki
3 dag pora (biała część)
1 pęczek szczypiorku
2 dag kiełków rzodkiewki
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
majeranek
sól
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć sałatę lodową, czerwoną paprykę, por, szczypiorek i kiełki rzodkiewki. Dodać olej, szczyptę rozgniecionego majeranku oraz sól i pieprz ziołowy do smaku. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i podać na stół.

Surówka idealna jako dodatek do wiosennego i letniego obiadu serwowanego pod chmurką ;) Śmiało można ją także podać jako sałatkę do grilla - jest idealna do steków czy szaszłyków, i do tego zestawu koniecznie podać ulubiony dip - pycha! :)

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.