Komentarze do przepisu:
ja mam ulepszony sklad.5 matiasow,1 cebula,4 ziemniaki,4 buraki,4 jaja,1 por,2 ogorki kiszone,2 konserwowe ogorki,1 jablko,.reszta jak u Ciebie ukladac dowolnie warstwam no i oczywiscie jablka+por+cebula to jedna warstwa i ogorki kiszone + konserwowe to tez pojedyncza warstwa .to dla wyjatkowych smakoszy sledzi. pychota ba raj ........
marzencia [2007-12-12 12:33:52]
Ja zamiast majonezu dodałam smietanę są lepsze i mniej kaloryczne
Stenia [2007-05-16 10:49:38]
po prostu pycha!!!
basia [2007-04-23 19:23:20]
Przepis na szube od Bialorusinki
Potrzebne skladniki:
Buraczki gotowane potarte - 1 opakowanie
6 ziemniaków (średnich) oraz 3 marchewki
Śledzi w oleju – 1 opakowanie
Cebula (średnia) – 1 szt.
Majonez
Ziemniaki i marchewke ugotować w "mundurkach", obrać, ziemniaki pokroić w kostke, marchewke utrzeć na tarce (grube oczka). Śledzi i cebule drobno pokroić w kostke.
Wzsystkie składniki dzielimy na pół, i układamy odpowiednio warstwami.
1 warstwa – ziemniaki (1-sza połowa),
2 – śledz (1-sza polowa),
3 – cebula (1-sza połowa),
4 – polać to olejem delikatnie,
5 – marchewka (1-sza połowa),
6 – buraki (1-sza połowa),
7 – majonez (majonezu trzeba połozyć tyle, aby przykryć buraki)
8 -14 – powtarzamy te warstwy jeszcze raz z 2-gą połową,
15 – pietrzuszka będzie najlepsza do dekoracji. Nie trzeba niczym przyprawiać.
Szuba jest bardzo dobra odrazu po przygotowaniu, jak również po tym jak postoi w lodówce troche.
Życze smacznego!!
Rudzia [2007-02-08 13:17:09]
ta salatka to pychotka
ela 52 [2007-01-23 09:45:12]
dobra sałatka
aga [2006-12-29 17:59:03]
znam ten przepis pod nazwą "śledzie w buraczkach" jest pycha tylko ja dodaję jeszcze do tego marchewkę ugotowaną i potartą na wiórki a buraki zastępuję tymi w słoiczku oczywiście wiórkami
jola [2006-11-25 15:55:37]
Pierwszy raz sprobowalem ja w Rosji - to jest ich narodowa potrawa. Jednym ze skladnikow jest: zielony groszek i obowiazkowa cwikla. Skad to wiem, otoz moja zona jest Rosjanka. Polecamy wszystkim i zyczymy smacznego!
Bogdan [2006-01-27 03:34:34]
uwielbiam sledzie pod kazda postacia a szczegolnie te pod pierzyna przepis jest ok.
teńka [2005-12-13 23:14:17]
Ta salatka to marzenie ludzi jesc ja codziennie.Polecam(:)
lukaszek [2005-11-21 13:18:01]
znam ten przepis w dwu wersjach polecam
deni [2005-08-16 19:20:37]
Bardzo stary przepis ale doskonały i trzeba dodać,że pracowity,ale wszystko co pracowite to smaczne-prawda?
ARLETA.14.08.05 22.30 [2005-08-14 22:36:09]
Ja również znam ten przepis pod nazwą "śledzie po pierzynką". Wszystko ścieram na grubych oczkach, zamiast buraków- marchew gotowana, no i ścieram kawałeczek żółtego sera. Smakuje REWELACYJNIE!!!. A w wersji z burakami, tyle że wszystko starte na malutkich oczkach znam jako "szuba". Też EXTRA
Agnieszka z Łodzi [2005-01-20 14:26:55]
ja tez znam ten przepis pod nazwa"sledzie pod pierzynka" .ta salatka jest pysznaaaaa tylko ze ja nie daje ziemniakow no i nie sole bo sledzie i tak daja dosc juz slony smak :0 pozdrawiam i smacznego...plecam
ennigma [2004-12-21 18:22:06]
JADŁAM TĄ SAŁATKĘ UWAŻAM ŻE JEST REWELACYJNA
PUCHA [2004-12-17 21:56:28]
Sałatka jest rewelacyjna, ja jeszcze jako jedną warstwę daję jabłka tarkowane na tarce o dużych oczkach.
Jagoda [2004-12-10 10:11:29]
Znam ten przepis jako "szogun", muszę powiedzieć że jest świetny i wbrew pozorom sałatka po nałożeniu na talerz wygląda rewelacyjnie!
ELZA [2004-11-25 17:13:11]
nie sprawdzałam jeszcze tego przepisu ale jak widze to zdjęcie to az mi nie dobrze sie robi ,sałatek i śledzi tak sie nie uklepuje jak mozna cos takiego sfotografowac ,moze i to smakuje lepiej niż wygląda ale mi jakoś ślinka nie leci jak to widze
rena [2004-10-14 10:33:55]
już się wystraszyłam że to ten sam przepis który podałam na forum ale nie podobny w moim przepisie nie ma buraków są ziemniaki a śledzie najpierw się moczy a potem wklada do zalewy octowej na 12 godzin mają oryginalny smak słonawo-kwaśny
basia [2004-08-26 08:28:57]
oj źle wcześniej napisałam nie ma burakow a jest marchewka:)
basia [2004-08-26 08:25:56]
podobne sledzie znam ja, lecz jest w tym jeszcze marchew gotowana i na samym wierzchu jest tarte na duzych oczkach..jajko lub wiecej...ladnie wyglada i dododaje smaczku ,wszystko procz cebuli jest tarte na duzych oczkach,
klapka [2004-08-02 14:15:53]
ja również znam ten przepis...tyle,że czasem robię je w wersji - zamiast buraków daję groszek konserwowy - mniami... :-)
Aśka [2004-05-18 08:39:38]
A ja znam ten przepis pod nazwą "śledzie pod pierzynką", poza tym składniki są starte na tarce o grubych oczkach.
Tereńcia [2004-04-14 16:34:56]
Uwielbiam ten przepis, tak zrobiona sałatka jest wspaniała :-) Polecam wszystkim naprawdę pychotka...
Kasiunia [2004-04-08 17:45:42]