Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać szczyptą kurkumy, pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej (tylko 1 łyżkę) i zrumienić. Następnie wlać wodę, dodać listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 100 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i piórka. Na patelni rozgrzać olej (pozostałe 2 łyżki), przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w plasterki, a następnie razem z czerwoną papryką przełożyć do cebuli, wymieszać i jeszcze dalej razem smażyć.
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię do cebuli z warzywami. Posypać szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dalej razem smażyć.
Do miękkiej łopatki wieprzowej przełożyć całą zawartość patelni. Wsypać mrożoną fasolkę szparagową. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować przez około 5 minut.
Mąkę żytnią rozmieszać dokładnie w małej ilości wody i wlać do bograczu. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w małą kosteczkę, posypać niewielką ilością soli i rozgnieść widelcem, a następnie przełożyć do bograczu.
Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku, natki zielonej pietruszki i wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.
Smacznego.