Przepisy Extra

Kompot wigilijny z suszu

Składniki:

ok. 1 1/2 litra wody
15 dag suszonych owoców (śliwki, gruszki, jabłka, maliny, aronia, morele, rodzynki)
3 goździki
2 łyżki cukru
1 plasterek cytryny
1 plasterek pomarańczy
2 łyżki naturalnego miodu
mielony imbir

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę. Następnie przełożyć do niego goździki, cukier i suszone owoce, np. po garści śliwek, gruszek, jabłek, malin, aronii, moreli i rodzynek. Można też użyć gotowych mieszanek owoców, tylko dodajemy ich więcej niż 15 dag (bo m.in. są lżejsze, od tych np. ususzonych w domu). Całość wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Potem dodać plasterek cytryny i plasterek pomarańczy. Razem jeszcze trochę gotować, aż owoce będą miękkie.

Następnie zdjąć z ognia, do letniego kompotu dodać miód i razem wymieszać. Na koniec można dodać szczyptę mielonego imbiru.

Kompot wigilijny jest najlepiej ugotować 1-2 dni przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu (wtedy kompot nabiera smaku).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-27 14:50:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.