Kotlety mielone z bardzo zdrowym, zielonym dodatkiem :) Szpinak w towarzystwie mielonego mięsa obtoczony w chrupiącej panierce smakuje rewelacyjnie!
Kotleciki są łatwe do przygotowania i trochę ich wychodzi.
W sezonie letnim korzystamy ze świeżych soczystych liści, a zimą śmiało można wykorzystać mrożony szpinak.
Polecam i życzę smacznego!
Szpinak dokładnie opłukać, osuszyć i potargać na małe kawałki. Przełożyć na patelnię i podgrzewać na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Następnie razem z masłem przełożyć do szpinaku. Wymieszać, chwilę smażyć i ostudzić.
Bułkę zamoczyć w wodzie, a następnie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać szpinak z czosnkiem, bułkę, cebulę, surowe jajko, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, zielonej pietruszki, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, i z powstałej masy zrolować kule (wielkości orzecha włoskiego w łupinie), obtoczyć w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć.
Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki wykładać na ręcznik papierowy.
Z podanych składników wyjdzie około 14 kotletów.
Smacznego.