Przepisy Extra

Kotlety mielone ze szpinakiem

Kotlety mielone z bardzo zdrowym, zielonym dodatkiem :) Szpinak w towarzystwie mielonego mięsa obtoczony w chrupiącej panierce smakuje rewelacyjnie!

Kotleciki są łatwe do przygotowania i trochę ich wychodzi.

W sezonie letnim korzystamy ze świeżych soczystych liści, a zimą śmiało można wykorzystać mrożony szpinak.

Polecam i życzę smacznego!

Kotlety mielone ze szpinakiem

Składniki:

20 dag szpinaku (świeże liście)
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 bułka (czerstwa)
40 dag mielonego mięsa
10 dag cebuli (waga po obraniu)
1 jajko
zielona pietruszka (suszona)
majeranek
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Szpinak dokładnie opłukać, osuszyć i potargać na małe kawałki. Przełożyć na patelnię i podgrzewać na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Następnie razem z masłem przełożyć do szpinaku. Wymieszać, chwilę smażyć i ostudzić.

Bułkę zamoczyć w wodzie, a następnie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać szpinak z czosnkiem, bułkę, cebulę, surowe jajko, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, zielonej pietruszki, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, i z powstałej masy zrolować kule (wielkości orzecha włoskiego w łupinie), obtoczyć w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć.

Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki wykładać na ręcznik papierowy.

Z podanych składników wyjdzie około 14 kotletów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.