Schabowy z kurkumą to fajna i zdrowa odmiana tych kotletów :)
Nasze kotlety dzięki kurkumie zyskały piękny żółtopomarańczowy kolor, a z nim stały się apetyczne i kuszące!
Schab wieprzowy opłukać i osuszyć. Pokroić w około 1 cm plastry i każdy plaster lekko rozbić z dwóch stron.
Do jajka dodać kurkumę, szczyptę pieprzu cayenne, soli, czarnego pieprzu i całość dokładnie rozmieszać widelcem. Plastry schabu maczać w rozmąconym jajku z przyprawami, a następnie panierować w bułce tartej z dwóch stron, dociskać ręką, aby bułka dobrze przykleiła się do kotleta.
Następnie kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać na gorąco z ziemniaczkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi lub surówką z kiszonej kapusty… mniam!
Z podanych składników wyjdzie około 7 kotletów.
Smacznego.