Do garnka wlać 500 ml wody, gdy się zagotuje posolić i wsypać opłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Ostudzić.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Por opłukać i pokroić w kostkę. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć por, marchew i czosnek. Wszystko razem wymieszać i chwilkę smażyć. Ostudzić.
Do miski przełożyć kaszę jaglaną, mielone mięso i cebulę z dodatkami. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, surowe jajko, pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej i kurkumy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać, formować kule i lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę pszenną i lekko zrumienić cały czas mieszając. Do wody dodać śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory w proszku oraz szczyptę ziół prowansalskich i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wlać do rondelka, razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Kotlety podawać polane sosem pomidorowym i do tego można podać surówkę.
Z podanych składników wyjdzie około 12 kotlecików.
Smacznego.