Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na około 2 cm plastry i rozbić z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie posypać solą i rozgnieść widelcem tak, aby czosnek puścił sok. Rozgnieciony czosnek wyłożyć na kotlety z kurczaka (z dwóch stron) i odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
Do jajek dodać szczyptę pieprzu ziołowego, słodkiej papryki w proszku i dokładnie rozmieszać widelcem. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej, dociskając ręką, aby jak najwięcej bułki tartej „przykleiło się” do kotleta. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Z podanych składników wyjdzie około 10 przepysznych kotletów z czosnkową nutką - mniam :)
Ps. Miłośnicy czosnku mogą dodać więcej ząbków. Czosnek podniesie nam odporność, dlatego takie kotleciki to fajny pomysł na obiad w jesienne i zimowe dni, mamy dwa w jednym – smacznie i pożytecznie! Taki obiad z pewnością wyjdzie nam na zdrowie :)
Smacznego.