Przepisy Extra

Kruche ciasto z budyniową pianką i aronią

Kolejna słodka propozycja dla miłośników kruchych ciast :)

Tym razem z budyniową pianką i bardzo zdrową aronią. A samo kruche ciasto też jest ze zdrową nutką, bo ma w sobie pełnoziarnistą mąkę.

Polecam! I życzę smacznego :)

Kruche ciasto z budyniową pianką i aronią

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
2 łyżki soku z cytryny
Budyniowa pianka:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe
aromat waniliowy
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
15 dag aronii (świeżej lub mrożonej)
cukier puder

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać olej, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać budynie waniliowe w proszku, kilka kropli aromatu waniliowego i olej. Całość razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Na budyniowej piance rozłożyć aronię, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.