Kolejna słodka propozycja dla miłośników kruchych ciast :)
Tym razem z budyniową pianką i bardzo zdrową aronią. A samo kruche ciasto też jest ze zdrową nutką, bo ma w sobie pełnoziarnistą mąkę.
Polecam! I życzę smacznego :)
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać olej, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać budynie waniliowe w proszku, kilka kropli aromatu waniliowego i olej. Całość razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Na budyniowej piance rozłożyć aronię, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.