Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wykorzystać te słodkie letnie owoce do różnych ciast, i rozkoszować się ich smakiem w przeróżnych słodkich kombinacjach...
Tym razem przedstawiam Wam fajny pomysł na słodkie połączenie owocowe ze zdrowym kruchym pełnoziarnistym ciastem, do tego dokładamy jeszcze kokosową bezę, kruszonkę i na koniec słodki biały puszek :)
Ten zdrowy czerwony duet truskawki i aronii okazał się smacznym i trafionym połączeniem. Dodatkowo aromatyczna kokosowa beza podnosi smak tego kruchego ciasta. Czytaj więcej
Jest idealnym wypiekiem na każdą okazję. W sezonie letnim oczywiście korzystamy ze świeżych owoców, a poza sezonem z mrożonych.
To aromatyczne owocowe ciacho świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzudo kawusi jak i herbatki - mniam :)
Przed nami upragnione WAKACJE warto skusić się i upiec to ciacho, a potem słodko uczcić początek wakacji! Można podawać to ciasto z gałką śmietankowych lodów, w upalne dni jest to nawet wskazane ;)
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, żółtka, mleko i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
¾ kruchego ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Dodać aronie (jeśli są mrożone to ich nie odmrażamy) i wsypać cukier. Całość położyć na małym ogniu i smażyć przez około 20 minut. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się owoców, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego i całość razem wymieszać.
Na podpieczone kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, a na niej rozłożyć lekko ostudzoną masę truskawkową. Na górze ciasta rozłożyć kokosową bezę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.