Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wykorzystać te słodkie letnie owoce do różnych ciast, i rozkoszować się ich smakiem w przeróżnych słodkich kombinacjach...
Tym razem przedstawiam Wam fajny pomysł na słodkie połączenie owocowe ze zdrowym kruchym pełnoziarnistym ciastem, do tego dokładamy jeszcze kokosową bezę, kruszonkę i na koniec słodki biały puszek :)
Ten zdrowy czerwony duet truskawki i aronii okazał się smacznym i trafionym połączeniem. Dodatkowo aromatyczna kokosowa beza podnosi smak tego kruchego ciasta. Czytaj więcej
Jest idealnym wypiekiem na każdą okazję. W sezonie letnim oczywiście korzystamy ze świeżych owoców, a poza sezonem z mrożonych.
To aromatyczne owocowe ciacho świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzudo kawusi jak i herbatki - mniam :)
Przed nami upragnione WAKACJE warto skusić się i upiec to ciacho, a potem słodko uczcić początek wakacji! Można podawać to ciasto z gałką śmietankowych lodów, w upalne dni jest to nawet wskazane ;)
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, żółtka, mleko i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
¾ kruchego ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Dodać aronie (jeśli są mrożone to ich nie odmrażamy) i wsypać cukier. Całość położyć na małym ogniu i smażyć przez około 20 minut. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się owoców, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego i całość razem wymieszać.
Na podpieczone kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, a na niej rozłożyć lekko ostudzoną masę truskawkową. Na górze ciasta rozłożyć kokosową bezę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.