Sezon jabłkowy i dyniowy w pełni zatem można to wykorzystać i zrobić super placek na słodko :)
Polecamy dwa kruche ciasta przekładane aromatyczną masą jabłkowo-dyniową, a na górze słodka miodowo-słonecznikowa masa i polewa czekoladowa - mniam!
Ten słonecznik wnosi tutaj do ciasta wspaniały smak i chrupkość! Okazuję się, że słonecznik nie tylko fajnie odnajduje się w sałatkach, ale też w ciastach!
To piękne, warstwowe ciasto można piec na różne okazje, i na urodziny, na Święta i do niedzielnej kawusi :) Czytaj więcej
Wbrew pozorom jest łatwe do przygotowania i tanie. Zawsze się udaje, i co ważne o zakalcu nie ma tutaj mowy!
Ten przepis to fajny pomysł na kolejny jabłecznik... ale z innymi i ciekawymi dodatkami. Mniam!
Ciekawe połączenie, cudne składniki, ciacho pięknie wygląda, kusi swoim wyglądem podane na stół - czego więcej chcieć? Nic, tylko go piec i jeść!
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodać masło, żółtka i śmietanę. Razem posiekać nożem, zagnieść ciasto i podzielić na połowę. Kruche ciasto rozłożyć w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Jedną formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dżem, olej i razem zmiksować. Fioletową bezę wyłożyć na surowe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.
Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać szczyptę mielonego cynamonu, kardamonu i goździków. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła i ładnie zgęstniała. Pod koniec smażenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec wsypać galaretkę cytrynową w proszku i dokładnie rozmieszać.
Na kruche ciasto z fioletową bezą wyłożyć gorącą masę jabłkowo-dyniową i przycisnąć kruchym, upieczonym plackiem.
Do garnka wsypać słonecznik. Dodać masło, miód, mleko, cukier trzcinowy i szczyptę cynamonu. Całość położyć na małym ogniu i chwilkę smażyć. Następnie gorącą słonecznikową masę rozsmarować na kruchym cieście i ostudzić.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec gotową polewą czekoladową polać wierzch ciasta, tworząc tzw. esy-floresy.
Smacznego.