Jest to przepis na kruche ciasto z mrożonymi czarnymi jagodami. Świeże jagody, jako owoce sezonowe, dostępne są tylko w okresie czerwiec-lipiec. Dlatego, jeżeli mamy ochotę na ciasto z jagodami poza tym okresem, to musimy mieć w zapasie jagody zamrożone. Mrożenie to dobry sposób na dłuższe przechowywanie owoców.
Kruche ciasto czas największej popularności ma chyba już za sobą. Było bardzo popularne w XX wieku. Obecnie wypierane przez ciasta biszkoptowe. A szkoda!
Warto ponownie spopularyzować kruche ciasta, zwłaszcza z owocami, ponieważ ich wykonanie nie jest trudne, a ponadto mogą być dłużej przechowywane niż ciasta biszkoptowe, mniejsze są tu także szanse na zakalca... i w końcu to są naprawdę pyszne wyroby cukiernicze i wielu ludziom kojarzą się z czasami dzieciństwa i młodości :) Czytaj więcej
Tutaj kruche ciasto jest trochę inne, a mianowicie zawiera może trochę nietypowy składnik jaki do niego dodano, a jest nim - soda oczyszczona. Dzięki niej kruche ciasto nabiera innego, ciekawego smaku i pięknego, złotego koloru. W tej "opaleniźnie" mu do twarzy ;) Prezentuje się apetycznie i wręcz kusząco.
Do tego wszystkiego ciasto jest bardzo kruche i fajnie komponuje się z bezą białkową i bardzo zdrowymi oraz smacznymi czarnymi jagodami. Jak dla mnie ze świeżymi owocami ciasto smakuje najlepiej, ale mając własne zapasy jagód, śmiało można taki wakacyjny wypiek powtórzyć jesienią lub zimą.
Zachęcamy wszystkich do wypróbowania przepisu na przepyszne kruche ciacho z tymi niebieskimi owocami.
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, a następnie jedną połowę ciasta znowu podzielić na połowę. Do ¼ ciasta dodać śmietanę, kakao do ciast i zagnieść ponownie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel malinowy w proszku i razem zmiksować. Dodać płatki migdałów, wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
½ kruchego ciasta wyłożyć w prostokątnej formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, na nim wyłożyć bezę, następnie rozłożyć kruszonkę z ciemnego ciasta (¼ część ciasta), posypać bułką tartą, rozłożyć zamrożone jagody i na górę rozłożyć kruszonkę z jasnego ciasta (pozostała część, ¼ ciasta). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.