Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche, razowe ciasto.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć pełnoziarniste ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w około 3 cm kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy i smażyć na małym ogniu. Pod koniec wsypać kaszę mannę, galaretkę agrestową w proszku i dokładnie wymieszać. Zagotować, zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczone razowe ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Na koniec wsypać opłukane i osuszone świeże jagody. Całość razem dokładnie zmiksować, wyłożyć na rabarbarową masę i łyżką zrobić małe wgłębienia. Na górze ciasta rozsypać wiórki kokosowe. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Przed podaniem na stół, ciasto udekorować świeżymi jagodami.
Smacznego.