Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, dodać margarynę i olej. Wszystkie składni razem zagnieść. 2/3 tego ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 na 36 cm). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze około 180 °C.
Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki wypestkować i pokroić w kostkę. Razem te owoce przełożyć do garnka, dodać do nich cukier waniliowy i smażyć.
Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę owocową i z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 45 minut.
Czekoladę połamać i dodać do niej mleko, razem rozpuścić. Gotową polewą polać ostudzone już ciasto.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.