Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kaszę mannę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać miękką margarynę, śmietankę i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Jabłka i gruszki obrać, ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka. Dodać cynamon, kardamon, szczyptę imbiru i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec wsypać kisiel brzoskwiniowy, razem dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Gotową pianę dodać do masy owocowej i delikatnie razem wymieszać.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć połowę ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę owocową, a na górze ciasta rozłożyć kruszonkę (z drugiej części ciasta). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.
Do miski przelać sok z cytryny i wodę. Dodać cukier puder i razem zmiksować. Gotowym lukrem poleć ostudzone ciasto.
Smacznego.