Przepyszny, aromatyczny, owocowy i zdrowy torcik :) Bo prawie cała pszenna mąka została tutaj zastąpiona tą zdrowszą :)
To ciacho pięknie prezentuje się na stole, jest kolorowe i urocze. Śmiało może być serwowane do zwykłej niedzielnej kawusi, jak i jako urodzinowy torcik :)
Składniki wspaniale się ze sobą komponują, pasują do siebie i dlatego ten torcik smakuje tak wyjątkowo - sprawdźcie sami!
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Do miski przełożyć masło, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i razem zmiksować mikserem na puszystą masę. Wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem posiekać nożem, wyrobić kruche ciasto i podzielić na połowę.
Dużej wielkości tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem.
Uwaga! Składniki bezy podzielić na połowę i zrobić osobno dwie bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na kruche ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej pozostałe kruche ciasto i nakłuć widelcem. Z pozostałych składników przygotować bezę i wyłożyć na ciasto. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę, całość ponownie razem zmiksować. Połowę masy jogurtowej wyłożyć na jeden kruchy blat z bezą, na niej ułożyć maliny, wyłożyć pozostała masę jogurtową i przykryć drugim kruchym blatem z bezą. Lekko docisnąć i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Kolejną żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę, razem zmiksować i gotową masą śmietankową posmarować boki i wierzch tortu.
Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, ostudzić i udekorować tort. Na górze tortu położyć kila malinek i pokrojone na kawałki cukierki Krówki.
Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę, wlać mleko i podgrzewać, aż składniki się połączą. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i gdy polewa lekko przestygnie, delikatnie polać tort. Gotowy schłodzić w lodówce.
Smacznego.