Przepisy Extra

Kurczak w cytrynowej glazurze

Składniki:

50 dag filetu z kurczaka (1 podwójny filet)
Cytrynowa glazura:
3 ząbki czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Do miseczki dodać czosnek, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej, miód, musztardę i szczyptę kolorowego pieprzu. Razem wymieszać.

Filet z kurczaka przekroić na połowę, oczyścić z kości, z tłuszczu, opłukać i osuszyć. Następnie naciąć filet 3-4 razy (w górnej części), przełożyć do cytrynowej glazury i włożyć do lodówki na noc.

Na teflonową patelnię przełożyć filet z kurczaka wraz z cytrynową glazurą. Zrumienić z dwóch stron, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu polewając glazurą z patelni (dusić do miękkości kurczaka).

Kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką. Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.