Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Do miseczki dodać czosnek, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej, miód, musztardę i szczyptę kolorowego pieprzu. Razem wymieszać.
Filet z kurczaka przekroić na połowę, oczyścić z kości, z tłuszczu, opłukać i osuszyć. Następnie naciąć filet 3-4 razy (w górnej części), przełożyć do cytrynowej glazury i włożyć do lodówki na noc.
Na teflonową patelnię przełożyć filet z kurczaka wraz z cytrynową glazurą. Zrumienić z dwóch stron, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu polewając glazurą z patelni (dusić do miękkości kurczaka).
Kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką. Podane składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.