Przepisy Extra

Łazanki z wędzoną słoniną

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam prosty przepis na łazanki. Pracy przy nim dużo nie ma, a jedzenia jest duuużo, i to jakiego?! Każdy przychodzi po dokładkę, bo takie dobre ;)

Te łazanki smakują wszystkim, bez wyjątku.

Zachęcam do przygotowania tych błyskawicznych do zrobienia łazanek i życzę smacznego.

Łazanki z wędzoną słoniną

Składniki:

60 dag kapusty kiszonej
1 listek laurowy
10 dag wędzonej słoniny
15 dag cebuli
kminek (mielony)
majeranek
pieprz czarny
25 dag makaronu (łazanki)
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną (jeśli jest potrzeba to wypłukać) przełożyć do wrzącej wody, dodać listek laurowy, zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić.

Wędzoną słoninę, obraną z łusek i pokrojoną w kostkę cebulę przełożyć na patelnię i zrumienić. Następnie przełożyć kapustę kiszoną (jeśli jest potrzeba, to wcześniej ją pokroić). Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć.

Wodę zagotować, posolić, dodać olej i wrzucić makaron łazanki. Ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie przełożyć na patelnię z kapustą, dodać kminek mielony i szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.