Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam prosty przepis na łazanki. Pracy przy nim dużo nie ma, a jedzenia jest duuużo, i to jakiego?! Każdy przychodzi po dokładkę, bo takie dobre ;)
Te łazanki smakują wszystkim, bez wyjątku.
Zachęcam do przygotowania tych błyskawicznych do zrobienia łazanek i życzę smacznego.
Kapustę kiszoną (jeśli jest potrzeba to wypłukać) przełożyć do wrzącej wody, dodać listek laurowy, zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić.
Wędzoną słoninę, obraną z łusek i pokrojoną w kostkę cebulę przełożyć na patelnię i zrumienić. Następnie przełożyć kapustę kiszoną (jeśli jest potrzeba, to wcześniej ją pokroić). Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć.
Wodę zagotować, posolić, dodać olej i wrzucić makaron łazanki. Ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie przełożyć na patelnię z kapustą, dodać kminek mielony i szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.