Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą dodać do kiełbasy, wymieszać i smażyć.
Cukinię i kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z pestek (jeśli są twarde), opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, naciąć ostrym nożem, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Pęczek lubczyku i natki zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużego garnka przełożyć cukinię, kabaczek, pomidory, kalafior i całą zawartość patelni. Dodać ziarenka ziela angielskiego, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli, czarnego pieprzu, cały pęczek lubczyku i połowę pęczka natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać, położyć na średnim ogniu, a jak się zagotuje, dusić pod przykryciem przez około 20 minut i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i roznieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Na koniec do leczo dodać połowę pęczka natki zielonej pietruszki, czosnek i rozgnieciony w palcach majeranek. Całość razem wymieszać i zostawić na około 10 minut pod przykryciem.
Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.
Smacznego.