Leczo ze schabem to przepyszne połączenie schabu ze świeżymi warzywami.
Danie jest kolorowe i sycące. Pięknie się prezentuje, cudnie pachnie, nic tylko go jeść i jeść ;)
Mięso dzień wcześniej trzeba zamarynować i włożyć do lodówki na noc. A na drugi dzień w małym garnku podsmażamy, a potem dusimy schab. Natomiast w dużym garnku podsmażamy i dusimy warzywa: cebulę, por, paprykę, cukinię, kabaczek... a na koniec całość łączymy i przyprawiamy :) Czytaj więcej
Tego kolorowego dania wyjdzie nam dużo, także spokojnie możemy go mieć na 2 wakacyjne obiady ;) I tym sposobem w te słonecznie i upalne dni gotować już nie będziemy, tylko korzystamy z pięknej pogody, a jak nas najdzie głód... to tylko podgrzewamy leczo i już zajadamy obiadek na świeżym powietrzu!
A jeśli już mało zostanie nam leczo, to można go serwować z dodatkiem ryżu, makaronu i pieczywa ;)
Smacznego :)
Schab opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki oleju, kilka kropel octu balsamicznego, szczyptę wędzonej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień zrumienić, dodać listek laurowy, wlać wodę, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Do dużego garnka przelać pozostały olej (2 łyżki) i rozgrzać. Por opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z porem przełożyć do garnka i zrumienić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora z cebulą wymieszać i chwilkę podsmażyć. Kabaczek i cukinię opłukać i pokroić w kostkę (jeśli skórka lub pestki są twarde, to wcześniej usunąć). Przełożyć do garnka z warzywami, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, lubczyku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i smażyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie przełożyć schab wraz z sosem, wymieszać i dusić dalej razem pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 10 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Pęczek zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do leczo. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek, wymieszać i odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.
Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.