Przepisy Extra

Leczo ze schabem

Leczo ze schabem to przepyszne połączenie schabu ze świeżymi warzywami.

Danie jest kolorowe i sycące. Pięknie się prezentuje, cudnie pachnie, nic tylko go jeść i jeść ;)

Mięso dzień wcześniej trzeba zamarynować i włożyć do lodówki na noc. A na drugi dzień w małym garnku podsmażamy, a potem dusimy schab. Natomiast w dużym garnku podsmażamy i dusimy warzywa: cebulę, por, paprykę, cukinię, kabaczek... a na koniec całość łączymy i przyprawiamy :) Czytaj więcej

Tego kolorowego dania wyjdzie nam dużo, także spokojnie możemy go mieć na 2 wakacyjne obiady ;) I tym sposobem w te słonecznie i upalne dni gotować już nie będziemy, tylko korzystamy z pięknej pogody, a jak nas najdzie głód... to tylko podgrzewamy leczo i już zajadamy obiadek na świeżym powietrzu!

A jeśli już mało zostanie nam leczo, to można go serwować z dodatkiem ryżu, makaronu i pieczywa ;)

Smacznego :)

Składniki:

75 dag schabu wieprzowego
5 łyżek oleju
ocet balsamiczny
wędzona papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
sól
pieprz czarny
1 liść laurowy
750 ml wody
10 dag pora
25 dag cebuli
½ kg papryki czerwonej (waga po obraniu)
½ kg kabaczka (waga po obraniu)
1 ½ kg cukinii (waga po obraniu)
ostra papryka w proszku
lubczyk (suszony)
20 dag przecieru pomidorowego
5 ząbków czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
majeranek

Sposób wykonania:

Schab opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki oleju, kilka kropel octu balsamicznego, szczyptę wędzonej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień zrumienić, dodać listek laurowy, wlać wodę, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.

Do dużego garnka przelać pozostały olej (2 łyżki) i rozgrzać. Por opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z porem przełożyć do garnka i zrumienić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora z cebulą wymieszać i chwilkę podsmażyć. Kabaczek i cukinię opłukać i pokroić w kostkę (jeśli skórka lub pestki są twarde, to wcześniej usunąć). Przełożyć do garnka z warzywami, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, lubczyku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i smażyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie przełożyć schab wraz z sosem, wymieszać i dusić dalej razem pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 10 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Pęczek zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do leczo. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek, wymieszać i odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.

Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.