Któż z nas nie lubi leczo?? Chyba nie ma takiej osoby ;)
Leczo to bardzo prosta, zdrowa i smaczna potrawa, a także to fajny pomysł na obiad.
To danie jednogarnkowe - więc dużo mycia tutaj nie będzie ;) Do tego jest sycące i z dużą ilością warzyw, kolorowe i duszone na małej ilości tłuszczu.
Tak naprawdę leczo ma wiele odmian... każdy dorzuca tam to co lubi ;) U nas jest to cukinia, pomidory, czerwona papryka, kiełbasa, cebula i czosnek... czyli prawie podstawowe składniki :) Czytaj więcej
W leczo fajne też jest to, że można go sobie przygotować dużo wcześniej, np. rano lub poprzedniego dnia, a potem odgrzewać tyle, ile nam potrzeba.
To fajne danie na lato: lekkie i kolorowe. Serwowane na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie całej rodzince :) Bo do danie idealne na ciepłe, wakacyjne dni.
Kiedy znudzą nam się już kotlety i pulpety - to przychodzi pora na leczo... O!
Smacznego :)
Kiełbasę pokroić w grubą kostkę i zrumienić na gorącym oleju. Następnie dodać pokroją w grubą kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, wymieszać i razem smażyć. Czerwoną paprykę i pomidory również pokroić w grubą kostkę, dodać do kiełbasy i razem smażyć.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę, wymieszać i dusić pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać bazylię i majeranek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.
Smacznego.