Przepisy Extra

Leczo z cukinii na kolorowo

Ten przepis kulinarny na leczo to propozycja do przygotowania dla amatorów tej potrawy o mięsno-warzywnym charakterze. Do jej wykonania potrzebne będą warzywa: cukinia (kabaczek), cebula, papryka, pomidory, czosnek oraz mięso w postaci kiełbasy i boczku, a także przyprawy.

Taki zestaw składników daje bardzo zdecydowany smak, podrasowany użytymi przyprawami. Ale nie tylko. Proszę zwrócić uwagę do różnorodność kolorów użytych składników, które tworzą szeroką paletę barw. Tak więc, kolorowa nazwa leczo jest jak najbardziej uzasadniona. Czytaj więcej

Ta jednogarnkowa potrawa podana np. z pieczywem świetnie zaspokoi głód nawet największych żarłoków. Polecamy!

Składniki:

ok. 1,40 kg obranej cukinii (1 duża)
30 dag cebuli (2 duże)
6 łyżek oleju
75 dag zielonej papryki (3 duże)
50 dag kiełbasy np. podwawelskiej
30 dag wędzonego boczku
60 dag pomidorów (3 duże)
6 ząbków czosnku
sos sojowy ciemny
przyprawa w płynie Maggi
bazylia
majeranek
cukier
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię obrać, wydrążyć, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski.

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć.

3 łyżki oleju wlać na patelnie i podgrzać. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać zieloną paprykę, razem wymieszać i smażyć do miękkości. Do drugiej patelni wlać pozostały olej, podgrzać, przełożyć kiełbasę, boczek i razem usmażyć. Do dużego garnka przełożyć cukinię, (można podlać wodą), wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości.

Do ugotowanej cukinii przełożyć cebulę z papryką i kiełbasę z boczkiem. Dodać pomidory z sokiem i czosnek. Razem wymieszać i gotować jeszcze na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut. Na koniec dodać sos sojowy, przyprawę w płynie Maggi, bazylię, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.32 stars based on 10 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Myślę, że można tak zrobić, tylko nie dodawać kiełbasy i boczku. Samo leczo trzeba pasteryzować, a w zimie tuż przed podaniem podsmażamy sobie kiełbaskę z boczkiem, przekładamy nasze leczo ze słoika, wystarczy całość raz zagotować i nasza pyszna potrawa już gotowa :) Smacznego!
Dorota [2016-08-24 08:52:14]
Prosze napisac czy to leczo mozna zrobic do sloikow na zime jest pyszne
teresa [2016-08-23 11:43:10]
Dziękuję za miłą opinię. Cieszę się, że leczo smakowało. Więcej przepisów będzie na pewno :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-09 12:35:30]
Zrobiłam to leczo i jest po prostu pyszne.wszyscy byli zachwyceni.ja dodałam wody na początku do cukini ale potem ją odlałam bo było zadużo a i cukinia wodę puszcza.polecam zrobić bo warto.dziękuje Dorota za wspaniały przepis i więcej proszę:-)
mrowka [2011-11-09 12:23:17]
Cieszę się, że smakowało :)
Dorota [2011-09-28 11:30:14]
Pyszne leczo!!!
msujek [2011-09-28 11:13:48]
Zawsze można dodać mniej wody. Ja dodawałam stopniowo wodę do cukinii, żeby się nie przypaliła, a cukinii było dużo. I w sumie zużyłam 4 szklanki tej wody, ale ona odparuje, proszę się nie bać, nie wyjdzie zupa. Pozdrawiam ;)
Dorota [2011-09-14 11:16:41]
Cieszę się, że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-26 19:44:32]
Bardzo dobre leczo;-)
Aneczka [2011-08-26 14:26:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.