Ten przepis kulinarny na leczo to propozycja do przygotowania dla amatorów tej potrawy o mięsno-warzywnym charakterze. Do jej wykonania potrzebne będą warzywa: cukinia (kabaczek), cebula, papryka, pomidory, czosnek oraz mięso w postaci kiełbasy i boczku, a także przyprawy.
Taki zestaw składników daje bardzo zdecydowany smak, podrasowany użytymi przyprawami. Ale nie tylko. Proszę zwrócić uwagę do różnorodność kolorów użytych składników, które tworzą szeroką paletę barw. Tak więc, kolorowa nazwa leczo jest jak najbardziej uzasadniona. Czytaj więcej
Ta jednogarnkowa potrawa podana np. z pieczywem świetnie zaspokoi głód nawet największych żarłoków. Polecamy!
Cukinię obrać, wydrążyć, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć.
3 łyżki oleju wlać na patelnie i podgrzać. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać zieloną paprykę, razem wymieszać i smażyć do miękkości. Do drugiej patelni wlać pozostały olej, podgrzać, przełożyć kiełbasę, boczek i razem usmażyć. Do dużego garnka przełożyć cukinię, (można podlać wodą), wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości.
Do ugotowanej cukinii przełożyć cebulę z papryką i kiełbasę z boczkiem. Dodać pomidory z sokiem i czosnek. Razem wymieszać i gotować jeszcze na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut. Na koniec dodać sos sojowy, przyprawę w płynie Maggi, bazylię, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
Smacznego.