Sezon na fasolkę szparagową w pełni, ale i na inne kolorowe warzywa też :) ...więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby skusić się na przepyszne letnie i wakacyjne danie jakim jest leczo!
A młode, jędrne i kuszące kolorami warzywa nadadzą się do tego dania wręcz idealnie.
Prezentowany na stronie przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dosyć szybki - już tłumaczę co i jak ;)
Cebulę, paprykę, kabaczek, fasolkę szparagową (warzywa, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki), wędzoną słoninę, boczek i kiełbaskę kroimy, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy na małym ogniu do miękkości. A na sam koniec dodajemy aromatyczny koperek i bardzo korzystnie działający na nasze trawienie majeranek.
Gorące leczo serwujemy ze świeżą bułeczką - pycha, pycha, i jeszcze raz pycha! Czytaj więcej
Trzeba się śpieszyć - jeśli chcemy dokładkę, bo porcji wychodzi mało, ewentualnie można leczo od razu zrobić z podwójnej ilości składników :)
Fasolka szparagowa - u mnie żółta - w tym daniu bardzo fajnie się odnalazła, i całość smakuje razem rewelacyjne - więc z doświadczenia wiemy, że czasem warto dla odmiany dorzucić sezonowe warzywo, gdyż dzięki niemu potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru - co miało miejsce właśnie w tym leczo!
Miłośnicy bardzo zdrowej fasolki szparagowej na pewno "zakochają się" w tym daniu.
Jeśli nie wiecie co zrobić z fasolki szparagowej - dorzućcie ją do leczo. A jeśli nie wiecie co zrobić na obiad - wypróbujcie ten błyskawiczny przepis na leczo :)
Zachęcam do wykonania i skosztowania tego nietypowego leczo - smacznego!
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomarańczową paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Żółtą fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na 2-3 cm kawałki, a następnie razem z kabaczkiem przełożyć do cebuli z papryką. Razem wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć.
Słoninę wędzoną, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zrumienić na małym ogniu. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, dodać koncentrat pomidorowy, Vegetę, wodę, szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego, liścia laurowego oraz soli do smaku. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości fasolki).
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do leczo razem z rozgniecionym w palcach majerankiem. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco np. z bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.