Filet z kurczaka oczyścić z tłuszczu, kości, opłukać i pokroić w kostkę. Obsypać szczyptą czerwonej czubrycy, soli i czarnego pieprzu. Przełożyć na rozgrzany olej, usmażyć i ostudzić.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i razem z umytym pomidorem pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Skropić kilkoma kroplami octu jabłkowego i delikatnie pognieć palcami. Jabłko rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i razem z kiszonym ogórkiem pokroić w kostkę. Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Do miski przełożyć kurczaka, czarowną paprykę, pomidora, jabłko i kiszone ogórki. Dodać olej, szczyptę koperku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i włożyć na około 15 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i udekorować listkiem zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.