To świetny i wielokrotnie sprawdzony przepis na rewelacyjne pączki :) Przepis ten dostałam od Pani Irenki Świderskiej, którą serdecznie pozdrawiam :)
Pani Irenka dała mi własny sprawdzony przepis i cenne porady, aby moje wypieki się udały :) Ja się do nich zastosowałam i wszystko pięknie się udało! :D
Pączuszki wyszły rewelacyjne! Były puszyste, miękkie, aromatyczne i delikatne w smaku. Nie piły wcale tłuszczu, i nawet bez cukru świetnie smakowały :) Czytaj więcej
U mnie zniknęły w błyskawicznym wręcz tempie, bo tyle pączków poszło w zaledwie 3-4 godzinki ;) Każdy tylko sięgał po kolejnego i zachwycał się jego smakiem.
Polecam ten przepis w Karnawale :)
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do niewielkiej ilości podgrzanego mleka (odlanego z podanych składników), dodać ½ łyżki cukru, razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut przykrywając ściereczką.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać spirytus i kilka kropli aromatu arakowego. Masło rozpuścić w mleku i ostudzić.
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, utarte jajka i letnie mleko z masłem. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką (do około 30 minut), aby ciasto ładnie odeszło od ręki. Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie urywać partie ciasta, lekko je spłaszczając i rozciągając na ręce. Na środek każdego kawałka ciasta położyć ulubione nadzienie - wysmażone wiśnie lub marmoladę wieloowocową, dokładnie skleić i położyć sklejeniem w dół na podsypany mąką stół. Zostawić na jakiś czas, aby pączki ładnie urosły.
Do garnka wlać olej i rozgrzać. Następnie wkładać pączki sklejeniem do góry i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i ostudzić, a przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Z podanych składników wyjdzie około 60 przepysznych pączków.
Smacznego.