Przepisy Extra

Lekkie i puszyste pączki

To świetny i wielokrotnie sprawdzony przepis na rewelacyjne pączki :) Przepis ten dostałam od Pani Irenki Świderskiej, którą serdecznie pozdrawiam :)

Pani Irenka dała mi własny sprawdzony przepis i cenne porady, aby moje wypieki się udały :) Ja się do nich zastosowałam i wszystko pięknie się udało! :D

Pączuszki wyszły rewelacyjne! Były puszyste, miękkie, aromatyczne i delikatne w smaku. Nie piły wcale tłuszczu, i nawet bez cukru świetnie smakowały :) Czytaj więcej

U mnie zniknęły w błyskawicznym wręcz tempie, bo tyle pączków poszło w zaledwie 3-4 godzinki ;) Każdy tylko sięgał po kolejnego i zachwycał się jego smakiem.

Polecam ten przepis w Karnawale :)

Składniki:

10 dag drożdży
½ litra mleka
5 ½ łyżki cukru
9 żółtek
1 jajko
1 kieliszek spirytusu
aromat arakowy
4 dag masła
1 kg mąki pszennej

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do niewielkiej ilości podgrzanego mleka (odlanego z podanych składników), dodać ½ łyżki cukru, razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut przykrywając ściereczką.

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać spirytus i kilka kropli aromatu arakowego. Masło rozpuścić w mleku i ostudzić.

Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, utarte jajka i letnie mleko z masłem. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką (do około 30 minut), aby ciasto ładnie odeszło od ręki. Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie urywać partie ciasta, lekko je spłaszczając i rozciągając na ręce. Na środek każdego kawałka ciasta położyć ulubione nadzienie - wysmażone wiśnie lub marmoladę wieloowocową, dokładnie skleić i położyć sklejeniem w dół na podsypany mąką stół. Zostawić na jakiś czas, aby pączki ładnie urosły.

Do garnka wlać olej i rozgrzać. Następnie wkładać pączki sklejeniem do góry i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i ostudzić, a przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Z podanych składników wyjdzie około 60 przepysznych pączków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
Komentarze do przepisu:
Tłusty czwartek coraz bliżej, w tym roku również skuszę się na te pączki, rodzice smakowały i mnie również. Lubię sprawdzone przepisy, dodam jeszcze od siebie, że te pączki długo utrzymują świeżość :)
Zosia T. [2022-02-03 12:00:03]
Rewelacyjny jest ten przepis, udały mi się w tym roku pączki :) Dziękuję za sprawdzoną recepturę! Zawsze miałam problemy z pączkami, i tak średnio chciało mi się je smażyć, ale w końcu się przełamałam i proszę - rewelacja! :D
Magdallena38 [2020-02-18 11:30:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.