Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Kiełbasę (jeśli się da, obrać z osłonki), pokroić w kostkę, dodać do cebulki i chwilę razem smażyć. Papryki - czerwoną, żółtą i zieloną rozkroić, oczyścić, pokroić w paski i dodać do cebulki z kiełbaską. Wymieszać i chwilkę razem smażyć.
Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić w 2-3 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 15 minut i odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, posolić, a po około 15 minutach osączyć z soku.
Całą zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać fasolkę szparagową, pomidory i bakłażana. Całość razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie wlać wino, dodać listek laurowy oraz szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku, pieprzu kolorowego i soli. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodać opłukaną i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.