Przepisy Extra

Letnie, kolorowe danie z bakłażanem

Składniki:

15 dag cebuli
2 łyżki oleju
25 dag kiełbasy (dobrej)
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
15 dag zielonej papryki
25 dag fasolki szparagowej (np. żółtej)
20 dag pomidorów
50 dag bakłażana
½ szklanki wina różowego (półsłodkiego)
1 liść laurowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
bazylia
majeranek
pieprz kolorowy
sól
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Kiełbasę (jeśli się da, obrać z osłonki), pokroić w kostkę, dodać do cebulki i chwilę razem smażyć. Papryki - czerwoną, żółtą i zieloną rozkroić, oczyścić, pokroić w paski i dodać do cebulki z kiełbaską. Wymieszać i chwilkę razem smażyć.

Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić w 2-3 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 15 minut i odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, posolić, a po około 15 minutach osączyć z soku.

Całą zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać fasolkę szparagową, pomidory i bakłażana. Całość razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie wlać wino, dodać listek laurowy oraz szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku, pieprzu kolorowego i soli. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodać opłukaną i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.