Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa w cebulowym sosie

To fajny i sprawdzony przepis na pyszną, miękką i soczystą łopatkę wieprzową w zdrowym cebulowym sosie. Mniam! Pieczeń rozpływa się w ustach - smakuje po prostu wybornie!

Podkręcając tutaj mięsko cebulą można "wyczarować" całkiem fajny smak i pyszne obiadowe danie...

Przepis jest dość łatwy i prosty do przygotowania, potem tylko czekamy, aż nasza łopatka fajnie zmięknie. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki do soczystego mięska oraz kolejnego dodatku, jakim może być kasza, ryż lub ziemniaczki. Czytaj więcej

To coś dla miłośników cebuli! Sos ma ciekawy posmak z tym ostrym warzywkiem, które po ugotowaniu traci swoją ostrość... i wnosi ciekawy smaczek do sosu - pycha :)

Ta łopatka ma piękny, jasny kolor i fajnie komponuje się z brązowym, apetycznym sosikiem.

To też fajny pomysł na nieskomplikowany obiad, nawet na dwa dni ;) Smakuje wszystkim, także naszym milusińskim :)

Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i życzymy smacznego!

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
rozmaryn
pieprz ziołowy
2 łyżka oleju
25 dag cebuli
25 dag czerwonej cebuli
1 liść laurowy
1 goździk
ocet balsamiczny
1 ½ łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć (można ją też związać sznurkiem). Obsypać słodką i ostrą papryką w proszku, gałką muszkatołową, rozmarynem i pieprzem ziołowym. Polać 1 łyżką oleju i rozsmarować razem z przyprawami. Przełożyć do rondla z rozgrzanym pozostałym olejem i obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić na ćwiartki. Dodać do rondla i zrumienić.

Następnie wlać 500 ml wody, dodać liść laurowy i goździka. Dusić na małym ogniu przez około 90 minut. Na koniec łopatkę wyjąć z sosu, lekko ostudzić i zdjąć sznurek. Z sosu wyciągnąć także listek laurowy i goździka. Pozostałość razem zmiksować blenderem na gładką masę i zagotować. W 1/3 szklance zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę pszenną, wlać do sosu i całość razem zagotować. Pogotować 1 minutkę i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli octu balsamicznego, przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Łopatkę pokroić w 1 - 1 ½ cm plastry i włożyć do gorącego cebulowego sosu.

Podawać np. z kaszą gryczaną, ryżem brązowym i dowolną surówką np. z kapusty pekińskiej lub z kapusty kiszonej.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.