Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i żurawiną

Łopatka wieprzowa w nieco innej odsłonie... Jak się okazało - słodka nutka żurawiny, czerwonej cebuli i półsłodkiego wina bardzo korzystnie na nią podziałała :)

To bardzo prosty przepis na wyjątkowy obiad... mniam! Przepis jest łatwy i szybki do wykonania, wystarczy kilka zwykłych składników, odpowiednie proporcje i przygotowanie, a efekt będziemy mieć przepyszny!

Całość bardzo ładnie pachnie jak się zapieka, a smakuje wręcz wybornie. Jedzenia z tych proporcji będzie dużo - ja miałam na dwa obiady - sobota i niedziela - oczywiście w niedzielę było tylko odgrzewanie - mało pracy, a dużo pysznego jedzenia :) Czytaj więcej

Ja serwowałam ją z kaszą jęczmienną i sałatką z papryki ze słoika z własnych "piwnicznych zapasów" ;) Dla nas obiad pycha! Smakował i dużym, i małym ;)

Taka łopatka jest idealna na zwykły, ale też na świąteczny obiad. Świetnie sprawdza się też jako ciepłe danie na przyjęciach - można wtedy serwować łopatkę z pieczonymi ziemniakami - mniam!

To coś nowego, co można przygotować z łopatki... nie bitki, nie pieczeń, nie kawałki w sosie... lecz coś niezwykle dobrego ;)

Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego :)

Składniki:

80 dag łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kurkuma
kminek (mielony)
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
6 łyżek oleju
60 dag czerwonej cebuli
20 dag pora
3 ząbki czosnku
7 dag suszonej żurawiny
1 listek laurowy
ok. ¾ szklanki czerwonego wina (np. półsłodkiego)

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę pełnoziarnistą i ponownie razem wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć mięso i zrumienić.

Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Por opłukać i pokroić w plasterki. Na drugą patelnie wlać 3 łyżki oleju i rozgrzać. Następnie przełożyć czerwoną cebulę, por i razem zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli z porem, razem wymieszać i jeszcze minutkę smażyć.

Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem (1 łyżką). Na spód wyłożyć cebulę z porem, potem mięso i lekko wymieszać. Na górze rozsypać suszoną żurawinę i położyć listek laurowy. Całość zalać winem, przykryć pokrywką i zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco z kaszą np. jęczmienną i dużą ilością ulubionej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i polecam. Tak wywar warzywny też się tutaj fajnie sprawdzi. Smacznego :)
Dorota [2017-11-21 23:28:31]
Bardzo ciekawy sposob na wieprzowine. Dzis bedzie na obiad. Czy zamiast wina może być wywar warzywny?
Justyna [2017-11-21 13:41:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.