Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
W tym czasie boczek wędzony pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Por opłukać, pokroić w plasterki i dodać do boczku. Wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, aż por się zeszkli.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i razem z pomidorem dodać do boczku. Wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut.
Na koniec na patelnię przełożyć makaron. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i podsmażyć jeszcze razem 2-3 minutki pod przykryciem. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.