Przepisy Extra

Makaron z boczkiem i pomidorem

Makaron z boczkiem i pomidorem

Składniki:

25 dag makaronu (np. świderki)
20 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
10 dag pora
15 dag pomidora (1 średni)
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
bazylia
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

W tym czasie boczek wędzony pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Por opłukać, pokroić w plasterki i dodać do boczku. Wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, aż por się zeszkli.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i razem z pomidorem dodać do boczku. Wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut.

Na koniec na patelnię przełożyć makaron. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i podsmażyć jeszcze razem 2-3 minutki pod przykryciem. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.