Przepisy Extra

Makaronowe danie z cukinią, boczkiem i słonecznikiem

Składniki:

20 dag makaronu (np. piórka)
20 dag wędzonego boczku
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
10 dag pora
40 dag cukinii (waga po obraniu)
oregano
sól
pieprz czarny
5 łyżek słonecznika
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do wędzonego boczku, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Por opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć, aż por się zeszkli. Cukinię opłukać, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut.

Zdjąć z ognia, dodać szczyptę oregano, oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć makaron, razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut.

Słonecznik zrumienić na suchej patelni, a natkę zielonej pietruszki opłukać i pokroić.

Tuż przed wyłożeniem na talerze całość posypać słonecznikiem i natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.